Case Studies & Examples
Shopping centre to save half a million Euros

Shopping centre to save €500,000 pa

The owners of this shopping centre in the south of Europe wanted to reduce its annual electricity bill, reduce its carbon footprint, and ‘be seen to be green’

Our solution

This proposed solution is based on aerial mapping of site location and the energy usage data received by Hausch. The solution is a combination of two elements, the proportions of which are dependent on a secondary report. We proposed harvesting solar energy using the air space above the main building and its car parks.

  • Solar covered car parking areas (blue)
  • Roof-mounted solar arrays (red)

Using only 75% of the available roof and parking space, this project achieves:

  • a reduction in electricity bills of over €500,000 per year
  • a reduction in CO2 emissions of over 3,500 tonnes per year

With all the installation, maintenance and servicing costs covered by the funding, and ongoing lower energy bills, from a financial point of view, this ticks several boxes.

Switching over to renewable sustainable energy demonstrates a clear environmental message to their shareholders and local stakeholders alike.